Publisert
3.6.2024

Frihet, fjelltur og fint vær

En helgekveld hjemme på Hinna i Stavanger satt lille Arne Hovda og klunket på pianoet mens foreldrene hadde gjester. En av foreldrenes gjester var pianolærer. – Det der må du fortsette med, sa læreren, da han hørte gutten spille.

Frihet, fjelltur og fint vær

– Som frilanser var jeg alene om alt. Nå kan jeg bare ta en telefon til Employ hvis jeg lurer på noe.

Arne Hovda
Musiker

Det er ikke mange som skaper så god sommerstemning som Arne Hovda og bandet Trang Fødsel. Siden 2009 har han vært fast bandmedlem på tangenter og kor, og i sommerhalvåret reiser han landet rundt og serverer fengende norske poprock-låter på festivaler og arrangementer.  

– 2022 har vært et hektisk og veldig kjekt år. Mellom april og oktober spite vi 60 konserter fra nord til sør og avsluttet sesongen på Sardinia, sier Hovda.  

Den norske musikeren, og mannen bak Getaway People, er blitt 50 år. I løpet av karrieren har han spilt på flere kontinenter, bodd 3 år i USA med bandet, og laget musikk for - og spilt med - store stjerner. Selv aner han ikke hvor mange musikkonstellasjoner han har spilt i, men han har bidratt i store produksjoner i inn- og utland, spilt med Robbie Williams, Spin Doctors, Thomas Dybdahl, Morten Abel, Hanne Sørvaag, Leif & Kompisane og mange, mange flere.

Dette intervjuet ble gjort med Hovda i forbindelse med hans ansettelse i Employ, men siden Artistfellesskapet bygger på samme modell, og vi har fått tillatelse fra Arne, publiserer vi det også på Artistfellesskapet.

Det hele startet hjemme på Hinna

– Jeg spilte piano og havnet tilfeldigvis inn i et kor. Hinna Ten- Sing. Der tilbragte jeg hele ungdomstiden min. Vi hadde et fantastisk miljø. Sosialt. Og tilgang til musikkutstyret i kjelleren. Jeg hadde nøkkelen til kirka og lurte meg inn og lånte litt utstyr i ny og ne.  

Utover ungdomstiden startet han flere band, bygget studioer, spilte musikk, sang og var hekta.

– Det ble ingen akademisk karriere på meg. Min lovende akademiske karriere gikk i vasken. Jeg hadde planer om studier, men så kom det alltid et skoleteater, teater eller et band i veien.  

Når Hovda ikke er på reise, sitter han i studioet sitt på Tou Lyd og skriver og lager musikk.

Styrer hverdagen selv

– Jeg har en todelt hverdag. Jeg nyter tiden min i studio, da får jeg gjort mye mens jeg ser på den nydelige utsikten over sjøen. Og når jeg er ute og spiller får jeg masse energi. Jeg trenger ikke inspirasjon lenger. Jeg bare jobber. Bestemmer jeg meg for å lage en sang, så lager jeg en sang.  

Det hender likevel at musikken kommer av seg selv. Han har blant annet drømt flere melodier som er blitt til ekte låter etterpå.  

– Noen ganger våkner jeg med en melodi i hodet. Faktisk har jeg en låt nå som skal produseres. Den ble laget i drømme.  

Han er glad i variasjon, liker å jobbe med ulike musikere og trives med dynamikken som oppstår når mennesker jobber sammen, som de årene han fant fjellet med Morten Abel.  

– Vi hadde en fantastisk rutine, da vi laget de norske platene hans. Vi startet gjerne dagen med en lang fjelltur, eller litt yoga, og så laget vi musikk etterpå. Da pratet vi om alt og kom i den rette stemningen. Etter turen var sangen nesten laget mentalt og musikken kom av seg selv. Sånn holdt vi på flere ganger i uka.

Selvstendig næringsdrivende hele livet

Som musiker og artist har han jobbet hele livet som selvstendig næringsdrivende gjennom sitt enkeltpersonforetak. For rundt syv år siden ble han med i Employ.

– Jeg har aldri fått fast lønn i hele mitt liv. Nå får jeg ferdig skatta penger inn på konto hver måned, og feriepenger er helt strålende! Jeg har gode ordninger, forsikringer og får aldri restskatt. Og så sparer jeg til pensjon. Alt er plutselig blitt så ryddig. Jeg føler meg voksen og fornuftig, ler han.  

Struktur, orden og trygghet er årsaken til at Hovda valgte Employ. Samtidig er det avgjørende at han beholder friheten som før.  

– Som frilanser var jeg alene om alt. Nå kan jeg bare ta en telefon til Employ hvis jeg lurer på noe. Men friheten gir jeg aldri fra meg. Jeg er heldig som legger opp hverdagen selv. Ofte jobber jeg etter været. Er det fint vær på fredagen, så tar jeg fri og langhelg!  

– Som frilanser var jeg alene om alt. Nå kan jeg bare ta en telefon til Employ hvis jeg lurer på noe.

Vil du også ha fordelene til en ansatt?

Artistfellesskapet blir bare bedre jo flere som er med! Ta kontakt i dag for en vurdering av hvorvidt Artistfellesskapet er den beste løsningen for din næring.

Flere historier