Publisert
3.6.2024

To døtre, fire strenger og masse trygghet

– Jeg bruker begge fornavnene, å hete bare Roger høres så bøllete ut, ler Roger Allan Ivin. Den 45 år gamle bassisten, vokalisten og låtskriveren har engelsk far, men dialekten er helnorsk. – Eg er sogning, sier han på et mål som nesten hadde fortjent at intervjuet var på nynorsk.

To døtre, fire strenger og masse trygghet

– Det fins et godt ord for slik jeg har det nå, og det er tryggleik.

Roger Allan Ivin
Musiker

Roger Allans musikkarriere er lang og innholdsrik. Blant prosjektene han har vært involvert i finner vi visegruppa Fabel, popbandet Trang Fødsel og rockabillyene Green Granadas. Som musiker har han også jobbet med blant andre Heine Totland, Arne Hjeltnes og Arne Hurlen.

Dette intervjuet ble gjort med Allan i forbindelse med hans ansettelse i Employ, men siden Artistfellesskapet bygger på samme modell, og vi har fått tillatelse fra Allan, publiserer vi det også på Artistfellesskapet.

Tryggleik!

Det var i 2015 Roger Allan fikk øynene opp for Employ. – Det gikk rykte om at noen var i gang med å etablere et selskap for sånne som oss, og jeg kjente at dette virkelig var noe jeg hadde ventet på. Jeg begynte å jobbe med musikk like etter gymnaset og hadde drevet som enkeltpersonforetak i over 20 år. Det var nok. Tidlig det året deltok jeg på et oppfriskningskurs i regi av Musikernes fellesorganisasjon (nå Creo), det handlet om å fylle ut selvangivelsen. Her har det skjedd så mye, tenkte jeg, det kan umulig være meningen at jeg skal gjøre dette selv!

Begeret var breddfullt, og ikke lenge etter var bassisten Employ-ansatt.

– Det fins et godt ord for slik jeg har det nå, og det er tryggleik, sier sogningen. – Økonomien er ivaretatt på en langt bedre måte, det trekkes skatt, settes av feriepenger, jeg har pensjonssparing og vet at lønna som kommer på konto er mine penger. Mange i musikkbransjen har brent seg her. 

– Det fins et godt ord for slik jeg har det nå, og det er tryggleik.

Ivrig ambassadør

Med kone og to tenåringsdøtre vet Roger Allan å sette pris på at økonomien er oversiktlig og forutsigbar.  – Kona føler også mer trygghet, nå vet hun at overraskelsene uteblir. Og vi er glad for helseforsikringen, den kommer henne og barna til gode også.

Bassisten har møtt bransjekolleger som er skeptiske til Employ-modellen. – De tror at det sitter noen som bare vil ha pengene dine og bli rike. Jeg forteller dem at slik er det ikke, pengene går inn i et fellesskap, det aller meste kommer tilbake til oss ansatte.

Roger Allan har anbefalt Employ til flere, og mange har blitt med.

– Jeg skulle ønske jeg hadde truffet dette på et langt tidligere tidspunkt. Nå vil jeg at ikke minst yngre artister skal tenke langsiktig og se fordelene med Employ.

Mens bassistkollega Sting sang om å være an englishman in New York, kan Roger Allan fortelle om det å være sogning i Oslo.

– 2010 var et brytningsår for oss. Vi bodde i Sogndal, der jeg jobbet på kulturhuset. Jeg hadde sett reklame for "Buddy Holly the Musical" og tenkte yes, den skal vi dra til Oslo for å se! 

Så en dag ringer telefonen. Det er fra produksjonsselskapet, de mangler bassist og vil ha Roger Allan på audition.

– Man skulle ikke bare kunne spille bass, men ha en rolle med replikker også. Jeg lot meg friste, dro østover, og to timer etter at auditionen var over fikk jeg vite at jobben var min. Jeg ringte kona hjemme i Sogndal og fikk klar beskjed: "Dette skal vi få til!" 

Etter seks måneder og 52 forestillinger visste de begge at Oslo var det nye hjemstedet deres. Familien flyttet til hovedstaden i januar 2011 og angrer ikke et sekund. Jentene er blitt ivrige dansere, kona jobber med omstillingsprosesser og Roger Allan tilbyr tjenestene sine fra nettstedet rockebassisten.no.

Tid til ettertanke

Det siste året har naturlig nok vært spesielt. Da pandemien kom, merket han virkelig forskjellen mellom å være lønnsmottaker og selvstendig næringsdrivende.

– Jeg jobber mye i eventmarkedet, der er alt forsvunnet nå. Og på konsertfronten er det så ulikt fra sted til sted – 200 publikummere en gang, 50 en annen og hele greia avlyst en tredje.

Tre måneder uten jobb og ellers kun sporadiske oppdrag det siste året er ingen spøk, men som Employ-ansatt går det greit. Og noe godt har pandemien ført med seg, mener Roger Allan Ivin.

– Det har vært verdens lengste juleferie. Vi har lært å roe ned et hakk, hatt masse fin tid sammen. Det er viktig å finne balansen mellom jobb og familie, ikke bare halse videre og tenke "nå skal jeg gi ut ny plate", fastslår han. 

Vil du også ha fordelene til en ansatt?

Artistfellesskapet blir bare bedre jo flere som er med! Ta kontakt i dag for en vurdering av hvorvidt Artistfellesskapet er den beste løsningen for din næring.

Flere historier